Letošnje vodilo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki smo ga obeležili 17. novembra 2023, je bilo “Kruh za zajtrk – super dan”. Na to temo so vrtčevski kot tudi šolski otroci iz Nazarij, ustvarjali, spoznavali postopke peke kruha in seveda tudi kako pridemo do osnovnih sestavin – od žita do moke.

Vseslovenski tradicionalni zajtrk je v našem vrtcu vsaka skupina obeležila na prav poseben, otrokom zanimiv način. Vzgojiteljice vseh starostnih skupin so otrokom pripravile dejavnosti in aktivnosti na ponujeno temo, ki so bile primerne njihovi starosti in zmožnostim. Že nekaj dni prej se je veliko pogovarjalo, ustvarjalo in tudi dišalo je po sveže pečenem kruhu. Šolarji, ki so že bolj spretni, so se lotili zahtevnejših projektov, v prvem razredu so spoznavali pot od cvetlice do medu in od pšenice do kruha ter ustvarjali, v 2. razredu so na naravoslovnem dnevu iz slanega testa oblikovali rogljičke, preste in pletenice, pri čemer so spoznali, da je delo peka precej zahtevno. Pano na hodniku so okrasili s čebelami iz ostankov usnja in nepredene volne, tretješolci pa so spekli vsak svojo žemljico in hleb kruha, napisali recept za žemljice, poslušali ljudsko pravljico o bogati in ubogi sestri ter zapeli pesem o peku Mišmašu. Učenci 4. in 5. razreda ter učenci dramsko ustvarjalnega krožka so drugim učencem POŠ z igro Domač kruh za zajtrk, super dan predstavili postopek peke kruha in kako družina skupaj pozajtrkuje domače dobrote.

Vzgojiteljici Veronika Atelšek in Irena Budna sta v najstarejši vrtčevski skupini pri tradicionalnemu slovenskemu zajtrku gostili župana občine Nazarje, Mateja Pečovnika, ravnateljico šole, Vesno Lešnik, vodjo vrtca, Tatjano Pungertnik ter dva čebelarja, ki sta z veseljem odgovorila na vsako vprašanje, ki so jih jima postavili otroci. Da je bil dan še posebej slavnosten, smo pripravili krajši kulturni program. Otroci so zaplesali venček ljudskih plesov ter v zborčku zapeli pesmici. Po nastopu so si ob prijetnih zvokih harmonike študentke Špele otroci umili roke ter se posedli za mize s pogrinjki in vsi skupaj smo si zaželeli dober tek in slastno zagrizli v kruh z maslom in medom čebelarja, gospoda Vačovnika, ki nam ga je podaril za ta poseben dan.

Tradicionalni slovenski zajtrk smo starejše vrtčevske skupine iz Nazarij in Šmartnega ob Dreti sklenili na igrišču, kjer smo ob Špelini harmoniki vsi skupaj zapeli vsem dobro poznano Slakovo pesem Čebelar, ki ji je sledila himna vrtca, za konec pa smo zapeli še pesem Mi se imamo radi, saj smo v vrtcu vsi ena velika družinica, ki se imamo, kljub majhnim občasnim nepomembnim prepirom, zelo radi.

Dostopnost