Devetošolec Vid Čeplak se je odločil, da bo s svojimi dobrimi dejanji pomagal uresničevati idejo brezplačne šole, ki jo živi naša šola že 13 let.

Vid, kaj je bil odločilni moment za tvojo odločitev, da sodeluješ v dobrodelnih akcijah?

Na Dragičevem kampu, kjer sem bil v 6. in 7. razredu, so nas spodbujali, naj pomagamo drug drugemu in sočloveku. Potem sem videl akcijo za Krisa in v hipu mi je bilo jasno, da lahko tudi jaz prispevam svoj delež. Takrat sem izpeljal dražbo za Dragičevo žogo, da sem lahko pomagal.

Ob pridobivanju športnih rekvizitov so se gotovo zgodile številne zanimivosti. Zaupaj nam kakšno.

Brazilski nogometaš, ki trenutno igra za NK Maribor, Marcos Tavares mi je svoj podpisan dres podaril kot spodbudo za nadaljevanje pomoči drugim.
Jelko Gros, nekdanji trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih, mi je podaril potovalko, s katero je bil l. 1998 na zimskih olimpijskih igrah v Naganu.
Slovenska alpska smučarka Tina Robnik mi jih je osebno predala smuči, ki jih je uporabljala na podelitvi.
Rumena majica Tadeja Pogačarja, s katero je bil na Tour de France, je ena od štirih, ki jih je podaril do sedaj. Eno je podaril predsedniku države Borutu Pahorju, da jo je podaril francoskemu predsedniku Macronu, drugo je dal v projekt Botrstvo, tretjo pa svojemu sponzorju.
Dres rokometnega kluba Gorenje-Velenje s podpisi vseh igralcev sem prevzel v Velenju ob spremstvu POP TV in VTV.
Vsi športniki, ki so mi podarili rekvizite, so poudarili, naj nadaljujem s takšnimi dejanji in da naj s tem spodbudim še koga za podobno odločitev. Nad brezplačno osnovno šolo so navdušeni in pripravljeni pomagati, da tako ostane še naprej.

Kako na to gledajo tvoji starši, tvoji najbližji?

Podpirajo me pri dobrih delih. Od nekdaj me vzgajajo v duhu, naj ne škodim sočloveku, ampak naj mu pomagam. In ponosni so name.

Kaj te je napeljalo, da zbiraš sredstva za OŠ Nazarje?

Naša šola je že 13 let čisto zares brezplačna šola. In to edina v Sloveniji. To pomeni, da imamo vsi učenci brezplačne šole v naravi, tečaje smučanja in plavanja, izlete in prevoze, fotokopije, oglede raznih prireditev … Otroci imamo tako vsaj v šoli enake možnosti, naši starši pa manj finančnih skrbi. Za to se moramo zahvaliti vodstvu šole in staršem, ki se trudijo pridobivati donatorska sredstva v ta namen. Vsako leto se organizira tudi dobrodelni koncert, katerega iztržek je kar velik del sredstev, ki so potrebna za izvedbo brezplačne šole.
Ker je zaradi trenutne Covid situacije lani koncert odpadel, in tudi letos ga zaradi tega ne bo, sem se odločil, da bom poskušal del sredstev pridobiti z licitacijo podpisanih rekvizitov športnikov.

Vid, kaj bi rekel za zaključek?

Če lahko kakorkoli pomagaš drugemu, mu pomagaj.

Fant, ki se je že tako mlad odločil, da bo svoj čas aktivno namenil tudi za pomoč drugemu, je pogumen. In nanj smo upravičeno ponosni tudi mi.

Zapisala: Ksenija F. Vuga

Dostopnost