Na ta dan, 27. 9.2023, sva se zbudili zelo zgodaj – že ob 5. uri zjutraj. Ob 6h sva se že vozili proti Celju, kjer je bilo zbirno mesto na Glaziji. Ko sva tam na postaji čakali učiteljico, sva bili presenečeni, da sva videli veliko znanih obrazov – nekdanjih učencev naše nazarske šole, ki jih je avtobus pripeljal v srednje šole.
Ob 7. uri smo učenci, dijaki in učitelji napolnili avtobus, ki nas je odpeljal v Naklo. Po dolgi vožnji smo prispeli v Biotehniški center Naklo. Tam nam je prijazen vodič, dijak zadnjega letnika kmetijske smeri, razkazal okolico šole. Bili sva zelo navdušeni, saj so imeli ribnik in celo trgovino, kjer so prodajali izdelke iz svojih sadovnjakov in drugih kmetijskih posesti. Prodajali so vse od slastnih piškotov, domačega medu, mleka, mesa do sokov. V njihovi knjižnici na prostem smo se ustavili in pojedli malico. Po malici smo se odpravili v dvorano, kjer je potekala prireditev ob 70. obletnici organizacije UNESCO in 30-letnici UNESCO ASP mreže šol v Sloveniji. Udeležili smo se je učenci osnovnih in srednjih šol, ki so v združenju UNESCO šol, ter njihovi mentorji. Med prireditvijo so nam predstavili tudi okolju prijazno aplikacijo Green Button, ki so jo projektirali dijaki Biotehničnega centra Naklo. Priporočava, da si jo naložite in naredite nekaj dobrega za planet. Po prireditvi smo si postregli z okusno domačo malico, ki so nam jo pripravili srednješolci. Pred odhodom na Bled smo si ogledali še živali in kmetijske površine te šole. Naslednji cilj je bila Osnovna šole Gorje na Bledu, kjer so nas učenke osmega razreda vodile po učni poti, mi pa smo hkrati reševali zastavljene uganke. Na šoli gostiteljici so nas nazadnje še pogostili z sokom, piškoti in slastno domačo blejsko kremno rezino. Potem smo se počasi odpravili nazaj domov.
Izlet je bil zelo zanimiv, saj sva si razširili pogled na svet in njegovo prihodnost. Spoznali sva veliko novih ljudi, ki jih tako kot naju zanimajo nove izkušnje ter skrb za naravo. Iskreno se nama zdi, da bi se moralo organizaciji UNESCO pridružiti več šol. Ta izlet bi z veseljem ponovili.

Julija Kotnik in  Ema Poljšak, 8. r

Dostopnost